בלוג יהדות חברה וקהילה

החודש החמישי לחודשי השנה מבריאת העולם, והחודש האחד עשר לחודשי השנה בתורה ליציאת מצרים, הוא חודש שבט. חודש שבט מתקשר בתודעתנו עם עצים, פריחה, הקשר בין האדם לעץ השדה. ("כי האדם עץ השדה" דברים כ, י"ט). במאמר זה אנסה להתרכז בהשוואה בין הקשר של העץ לאדמה, לקשר בין האדם לאדמת מחצבתו, שורשיו ומקורותיו.האגודה לטיפוח מורשת יהדות תימן

עץ ללא שורשים, עץ שניתק מאדמתו – מתייבש ומת. אדם כפרט או אדם כחלק מחברה, ללא התייחסות למקורות, למסורת, למורשת – יש בו תלישות מסוימת.

ט"ו בשבט, נקבע ע"י חז"ל כ"ראש השנה לאילן". יום זה יחול תמיד בסמוך לפרשת "בשלח" – שבת "שירה", שירת הים בפרשה. לפני כ 110 שנים, בעקבות התנועה הציונית, קבעו את ט"ו בשבט כיום לנטיעת אילנות. מעשה הנטיעה בא לסמל את הקשר בין העם לאדמתו.

לפני כ 40 שנה קבעה האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר את שבת "שירה" כשבת של התכנסות, עיון, לימוד ושירה. התוועדות זו של חברי האגודה באה לסמל את הקשר בין החברים הבאים מכל קצווי הארץ, למסורת יהודי תימן. בשבת זו מדגישים את החיבור לשורשים ולמנהגי אבות. גם השנה התכנסו חברי האגודה לימי תרבות, שירה, מחקר ועיון בטבריה בשבת פרשת "בשלח".

השנה היתה התכנסות זו בסימן 400 שנה להולדת ר' שלום שבזי. כל ההרצאות מפיהם של החוקרים והמלומדים היו בנושא האיש ויצירתו. ההכרזה על שנת תשע"ט כשנה בה אנו מציינים את ר' שלום שבזי ותרומתו העצומה והמתמשכת לעדת יהודי תימן, נועדה להרחיב את גבולות ההכרה במשורר הלאומי לכלל עם ישראל. האגודה נמצאת בעיצומה של עשיה ציבורית נרחבת בקרב קהלים שונים של תלמידים, מורים, חוקרים, סטודנטים, הציבור ברחבי הארץ, בהיכלי תרבות, בבתי כנסת, בבתים פרטיים ובקהילות שונות בעיר ובכפר. המטרה הישירה אותה מקווים אנו להשיג- הכרה בגדולתו של המשורר ר' שלום שבזי בקרב עם ישראל כולו. זאת בהמשך לפעולתנו רבת השנים להביא לתודעת הציבור כולו את תרומת היצירה של יהודי תימן לארון הספרים היהודי, לתרבות הרוחנית, ובתחום האתנוגרפיה, לתרבות החומרית. אסיים במשל הלקוח מ"מחברות הימן האזרחי" מאת יהודה אלחריזי, על חודש שבט:

כּוֹסְךָ תְּנֵהוּ שִׁבְטְךְ בִּימֵי שֵׁבֶט/ תַּכֶּה בְּרֹאשׁ יָגוֹן עֲדִי אָבַד וְמַט

וּפָשׁוּט לָבוּשׁ תּוּגָה וסות שָׂשׂוֹן לָבַשׁ/ וְחָלוּץ מְעִיל יָגוֹן וְהַשְּׁלֵוָה יֵעַט

יִזְכֹּר הֲכִי תֵּבֵל כְּמוֹ צֵל תַּחֲלֹף/ לָכֶן שָׂמַח בָּהּ כִּי יְשִׁיבָתְךָ מְעַט

ד"ר יגאל בן שלום

יו"ר האגודה לטיפוח חברה ותרבות

comments powered by Disqus