בלוג יהדות חברה וקהילה

חודש אלול הוא החודש הסוגר לנו את מעגל השנה החולפת. באופן טבעי נוטים אנו לומר בנשימה אחת חודש אלול - חודש התשובה. התובנה של כל יהודי בחודש זה, היא עזיבת החטא וחזרה אל עבודת ה'. במאמר זה לא נעסוק בהיבט זה של התשובה.האגודה לטיפוח מורשת יהדות תימן

במסכת פסחים נד, א. כתוב: "שבעה דברים נבראו קודם שנברא העולם וביניהם – תורה ותשובה..."

מכאן למדים אנו שתשובה באה לעולם עוד לפני החטא. תשובה בעיני היא שיבה. שיבת האדם אל מקורותיו, חיפוש האני המקורי, שיבת האדם אל עצמו. אדם נולד לסביבה, לקהילה, למשפחה ולהורים המתווים את דרכו בשנותיו הראשונות. בבחרותו בוחר האדם את דרכו. לעתים בחירה זו מביאה אותו למחוזות שונים, לא רק במובן הגיאוגרפי אלא בהישגים ובנקודות בחיים אליהן הוא שואף להגיע. לעתים מוצא אדם את עצמו במקומות רחוקים מאוד ממחוזות ילדותו, ממורשת אבותיו, ממסורת עתיקת יומין.

בהיבט הלאומי כותב מיכה גודמן בספרו: "הנאום האחרון של משה" כי האתגר הלאומי הוא אתגר הלכידות. ספר שופטים מתאר כיצד נכשל העם בניסיון להביא לסולידריות ואחדות בין השבטים. ספר מלכים מתאר את כישלון העם להביא לאחדות הממלכה.

ההיסטוריה מלמדת אותנו כי בעקבות שני כישלונות אלה יצאנו לגלות ארוכה. אנו חיים בדור הגאולה. למותר לציין כי אין אנו קמים כל בוקר ומתפעמים מן העובדה כי חיים אנו כבני חורין בארצנו. אבותינו הגיעו מתימן או מגלויות אחרות. חודש אלול והתשובה שאני רואה היא המחשבה על השיבה למורשת אשר בכוחה לשמור על אחדותנו ולחזק את אחיזתנו.

האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר מחזקת מגמה זו של שיבה למורשת אבות. בחודש אב החולף קיימנו את המפגש המסורתי לציון י"ד שנים ללכתו מאיתנו של אבא מורי עובדיה בן שלום אשר ראה בחזונו את הצורך בהקמת האגודה שתהיה אבן שואבת לשיבה אל המקורות, אל המסורת, אל התרבות הרוחנית והחמרית שצמחה בקרב יהודי תימן מאות בשנים.

אני כותב שורות אלה כאשר סביבי סוערת הארץ סביב "חוק הלאום". בנימה אישית רוצה אני לציין כי בחיי הבוגרים וגם היום הדרוזים הם חברים קרובים. בצבא, נלחמנו כתף אל כתף. כאשר הייתי מנכ"ל משרד העבודה והרווחה ומנכ"ל המוסד לביטוח לאומי היו לי עובדים מקרב העדה וביניהם בתפקידים בכירים. האחד הוא חבר וראש מועצה בצפון כיום. אחד החברים הקרובים ביותר שלי ושל משפחתי הוא רופא דרוזי. הוא ומשפחתו – "מלח הארץ". הוא חבר אגודה ומעריץ את המורשת שלנו. עד כה לא הרגשתי כל הבדל בינינו וגם היום היינו כאחים. צו השעה בעיני לשוב ולהשיב את מערכת היחסים עם העדה המופלאה הזאת לקדמותה. זו בעיני התשובה הנדרשת בחודש זה.

ד"ר יגאל בן שלום

יו"ר האגודה לטיפוח חברה ותרבות

comments powered by Disqus