בלוג יהדות חברה וקהילה

חודש תמוז מתקשר עם זיכרונות של תחילת המצור על ירושלים, תקופת בין המצרים, חורבן הבית וגלות. יהודי תימן גלו מהארץ כבר בתקופת בית ראשון ולאחר חורבן בית שני. עדות לכך ניתן למצוא בספרו ההיסטורי של הרב עמרם קורח, רבה הראשי האחרון של יהדות תימן – "סערת תימן".

האגודה לטיפוח מורשת יהדות תימןוכך הוא כותב בפרק הראשון: "בזמן בית ראשון גלו לתימן ונתישבו בה ונתוספו עליהם גולים בחרבן הבית השני, זכר לדבר הקינה הנאמרת בליל תשעה באב: "לכן אנשי לבב... אנו מונים לחרבן בית אלהינו... היום לחרבן בית שני... ולחרבן בית ראשון... רשום בתכאליל, סידורי התפילות בתימן".

ההיסטוריה של יהודי תימן הולכת ונגלית לעיני כל ישראל בעקבות מחקרים בעת החדשה ויוזמה של האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תיעוד ומחקר. בי"ג סיון, קיימנו יום עיון במכון לחקר יהודי תימן ע"ש עובדיה בן שלום לציון הוצאת הספר "יהדות תימן בצל שלטון האסלאם", קובץ מאמרים של פרופסור יוסף יובל טובי בעריכת עדיאל בן שלום. כמו כן ציינו במעמד זה את הוצאת "תימא" כתב העת לחקר יהודי תימן ותרבותה גם הוא בהוצאת האגודה. עדות לחשיבות פעילות האגודה והשפעתה החשובה על ציבורים רבים בישראל מוצאים אנו בעדותו של שר החינוך נפתלי בנט. שר החינוך התארח ב ט' סיון באירוע במושב אחיעזר, באירוע זה דברתי וציינתי אירועים שונים בהיסטוריה של יהודי תימן כולל הגירוש הטרגי וגלות מוזע. שר החינוך התרשם עמוקות וכך הוא כותב:

"בשבוע שעבר זכיתי להתארח בביתם של מוטי ויעל מגער ממושב אחיעזר בערב נדיר של מורשת תימן. היו עימי גיבור ישראל אביגדור קהלני, פרופ' אהרון גימאני, ד"ר יגאל בן שלום, ד"ר אבינועם צברי, ד"ר עמי גלוסקא, ד"ר שרונה תם. בכיר השב"כ לשעבר מוסא צברי, ראש עירית ראש העין תא"ל במיל' שלום בן משה והזמרים והיוצרים אביהו מדינה, ציון גולן, סגיב כהן, אבי וגל סנוואני והזמר נתנאל. ‎גיליתי עולמות שלמים שלא הכרתי על יהדות תימן.

‎במיוחד נדהמתי מהארוע הנורא בתולדות יהדות תימן: גלות מוזע (מבטאים מאו-זה) בשנים 1679-1680 מתו למעלה מ-70% מיהודי תימן. מספר שנים לפני כן עלה לשלטון האימאם אחמד בן חסן שכונה "אלמהדי" ששנא יהודים. ב1679 הוא הפיץ צווים לשליטים המקומיים ברחבי תימן שבהם גזר על כל יהודי תימן להתאסלם או לגלות לאיזור מדברי וצחיח בשם מוזע. למעט מקרים בודדים של התאסלמות בכפייה, יהודי תימן בחרו בגלות. הגלות נמשכה כשנה, ובמהלכה נפטרו מרעב וממחלות למעלה מ-70% מיהודי תימן, כולל רובם המכריע של התינוקות והזקנים. לאחר כשנה בוטלה הגזירה, ככל הנראה בשל הצורך במיומנויות המיוחדות של היהודים. הם לא הורשו לחזור לבתיהם המקוריים ונאלצו להקים שכונות חדשות בפאתי הכפרים. גלות מוזע נחשבת למאורע הקשה ביותר בתולדות יהדות תימן עם השלכות עצומות על תרבות יהודי תימן וגורלם". עד כאן דברי השר נפתלי בנט.

פועלים אנו עתה להטמיע את התובנות הללו על יהודי תימן כולל הספרות, השירה, המדרשים כתבי היד הממתינים לגואל, התרבות החומרית והרוחנית, במערכות החינוך ובקרב הציבור הרחב.

ד"ר יגאל בן שלום

יו"ר האגודה לטיפוח חברה ותרבות

comments powered by Disqus